Woensdag 8 mei ben ik opgenomen in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Op die dag stond de operatie gepland om de tumor helemaal achter op de tongbasis in mijn keel te laten verwijderen. Omdat melanoomkanker zelden uitzaait naar het halsgebied was deze operatie zeker geen routine. De operatie is uitgevoerd door Drs. Schreuder en de operatie robot Da Vinci. Met mensenhanden was deze tumor niet te bereiken door de mond. De operatie duurde 4,5 uur langer dan gepland omdat er een slagader te dicht langs het operatiegebied liep. Daarom is mijn hals ook opengemaakt om deze ader in veiligheid te brengen. Drs. Schreurder heeft dit erg netjes gedaan waardoor je van het litteken straks hopelijk weinig meer zal zien.

In de dagen na de operatie heb ik erg veel pijn gehad en veel hinder ondervonden van de sonde voor voeding. Deze liep precies langs de open wond in mijn keel. Dat deed veel pijn en ik werd er ook misselijk van. De sonde is diverse keren opnieuw ingebracht en dat was zacht uitgedrukt geen pretje. Ik krijg nu nog steeds veel pijnstilling. Sinds gisteren is de sonde er uit. Het praten en slikken (dus eten en drinken) gaat steeds een beetje beter. Ik mag voorlopig alleen vloeibaar voedsel nemen. Het was een pittige week.

Ik heb ook mijn verjaardag gevierd in het ziekenhuis. Op die dag kwam Drs. Schreuder mij vertellen dat hij de uitslag van het pathologisch onderzoek binnen had. Hieruit blijkt dat hij de tumor in zijn geheel heeft weggenomen. Dat is ontzettend knap van hem want op je tong kan je geen snijmarge nemen. Je kunt niet voor de zekerheid om de tumor heen een extra centimeter wegsnijden om zo uitzaaiing te voorkomen. Toch is het hem gelukt om de tumor helemaal te verwijderen. Daar ben ik heel erg blij om.

Morgen mag ik naar huis. Precies op tijd terug voor Jolie haar 20ste verjaardag Zaterdag. Dat wilde ik heel graag. Het zal nog wel een tijdje duren voordat de pijn echt minder wordt en ik weer normaal kan praten.

Ik heb in het ziekenhuis heel veel lieve kaarten ontvangen. Die hebben mij echt gesteund. Dank jullie wel!!

Lieve groeten,

Carola